Blijf accuraat in aangifte bij (online) scheiden

aangifte doen is lastig als je net gescheiden bent
Wanneer u gaat scheiden of net gescheiden bent, is het goed om extra alert te zijn wanneer u uw aangifte invult of een aanvraag doet voor een bepaalde toeslag. Onderzoek van de Belastingdienst in 2019 wijst namelijk uit, dat er relatief vaak fouten worden gemaakt bij het doen van aangifte voor inkomstenbelasting, vooral wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning of als er kinderen in het spel zijn.

De aangifte voor net gescheiden stellen ís ook ingewikkeld en resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s en zelfs tot het mislopen van bepaalde fiscale voordelen.  Vooral bij online-scheidingen bestaat het risico dat door onwetendheid zaken over het hoofd worden gezien. Zo kan ‘het in stand houden’ van een fiscaal partnerschap voor de rest van het jaar, gunstig uitpakken bij de belastingaangifte.

Tot het moment dat u en uw ex-partner het verzoek tot echtscheiding hebben ingediend en u beiden woonachtig bent op hetzelfde adres, doet u nog samen de belastingaangifte. In deze gezamenlijke aangifte moet worden aangegeven wie de hypotheekrenteaftrek toekomt. Slim omgaan met de beëindiging van het fiscaal partnerschap kan lonen. Zo kan het interessant zijn om voor het hele jaar nog fiscaal partner te blijven, maar ook nadelig omdat er dan nog geen aanspraak kan worden gemaakt op het kind gebonden budget, huur- of zorgtoeslag.

Het is dus van belang alert te blijven op de fiscale voor- én nadelen en de mogelijkheden van maatwerk bij fiscale vraagstukken. Neem contact op met uw advocaat/mediator, die, al dan niet in samenspraak met een fiscalist, advies kan geven.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige