Wat gebeurt er met onze koopwoning bij de scheiding?

Wie een eigen huis heeft, moet bij een scheiding op een aantal zaken letten. De afspraken die zijn gemaakt bij het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn belangrijk. Bij gemeenschap van goederen gelden immers andere regels dan bij huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden spreken mensen af wat tijdens het huwelijk van wie is. Bij een scheiding kunnen ze daar in beginsel niet op terugkomen. In huwelijkse voorwaarden kunt u bijvoorbeeld afspreken dat de eigen woning van beiden is, ongeacht op wiens naam de woning staat. Dit heet een zogenaamde gemeenschap van woning. Bij scheiding moet het huis worden verdeeld en heeft u allebei recht op de helft van de overwaarde. Als sprake is van een onderwaarde, moet de restschuld 50/50 worden gedragen. 

Als in de huwelijkse voorwaarden geen afspraken zijn gemaakt over de eigendom van de eigen woning en staat het huis op naam van één van de partners, dan is het eenvoudig. Het huis is van de partner op wiens naam het staat. Die kan ermee doen wat hij wil. Het huis noch de waarde van het huis hoeft te worden verdeeld. Dit laatste kan anders zijn als de overwaarde is veroorzaakt door investeringen van de andere partner, door investeringen van de partners gezamenlijk óf als in de huwelijkse voorwaarden een (periodiek) verrekenbeding is opgenomen.  
Als de woning op beider naam staat, moeten partners deze bij een scheiding wél verdelen. De verdeling gaat dan zoals bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen.

Gemeenschap van goederen

Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Het bedrag moet 50/50 worden verdeeld of de restschuld moet 50/50 worden gedragen. Een makelaar kan bepalen hoe hoog die waarde is. Is er sprake van overwaarde of onderwaarde, dan moet dat bedrag worden verdeeld.
Partners kunnen vervolgens het huis verkopen of de partner uitkopen. De vertrekkende partner heeft recht op de helft van de waarde van het huis. Degene die het huis houdt, moet de hypotheek helemaal zelf kunnen betalen. De bank moet ook toestemming geven voor deze overname.

Overdrachtsbelasting betalen na scheiding?

Soms staat de woning op de naam van de ene partner, terwijl de ander het overneemt. Iemand die eigenaar wordt van onroerend goed, betaalt normaal gesproken overdrachtsbelasting. Bij een scheiding hoeft dat meestal niet. Overdrachtsbelasting geldt maar in één geval. Als partners onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en de woning was volledig eigendom van de ex, dan betaalt de andere partner twee procent overdrachtsbelasting.

Eigenwoningreserve

Noodgedwongen moeten mensen hun huis soms verkopen als ze uit elkaar gaan. Zit er overwaarde op het huis, dan moeten ze extra opletten. Voor de Belastingdienst valt overwaarde onder de zogenoemde eigenwoningreserve. Partners krijgen met daarmee te maken als ze binnen vijf jaar opnieuw een eigen woning kopen. Zij moeten hun deel van de overwaarde investeren in de nieuwe woning. Alleen dan kunnen ze over dit bedrag hypotheekrente aftrekken. Na vijf jaar vervalt de eigenwoningreserve. Wie een huis koopt onder het bedrag van de eigenwoningreserve, komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

 

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.