Uit de praktijk: woning tijdelijk onverdeeld laten

Amina en John* gaan scheiden. Voor de kinderen willen ze hun gezamenlijke woning graag aanhouden, die is op loopafstand van school en vriendjes. Er is één probleem: ze kunnen dat geen van beiden op eigen kracht financieren. Bovendien is de waarde van de woning zodanig gedaald dat de bank niet wil meewerken aan de verkoop. Kunnen ze nu niet uit elkaar?

U kunt de woning niet financieren

Als ze op het punt staan de woning te verkopen, hoort Amina dat ze de woning ook tijdelijk onverdeeld kunnen laten. Op die manier houden de kinderen in ieder geval hun vertrouwde plek. Bovendien hebben Amina en John dan de tijd om in alle rust te zoeken naar andere mogelijkheden.

Hoe behoudt u de woning (tijdelijk)?

  • In onderling overleg kunt u de woning tijdelijk onverdeeld laten. Doet u dit in goed overleg, dan mag dit voor een periode van maximaal vijf jaar. Na die termijn moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt.
  • Als er twee jaar zijn verstreken na het verbreken van de duurzame samenleving - meestal het moment waarop één persoon verhuist - mag de vertrekkende partner zijn deel van de hypotheekrente niet meer aftrekken. Met het oog daarop is het soms slim om een periode van maximaal twee jaar af te spreken.
  • Maak naast de termijn ook andere belangrijke afspraken. Wie betaalt de verzekeringen, de gemeentelijke belastingen en hoe verdeelt u de hypotheek? Hoe gaat u om met een waardestijging of juist een waardedaling?

“Bespreek ook de details”

In sommige gevallen kunt u de woning tijdelijk onverdeeld laten.U blijft voor die periode wel beiden hoofdelijk aansprakelijk. Ook als u overeenkomt dat één persoon de hypotheek betaalt. Bij dit soort constructies komen veel details kijken waarover u afspraken moet maken

Specialistisch advies belangrijk

In dit soort situaties is specialistisch advies heel belangrijk. Daarmee voorkomt u vervelende verrassingen in de toekomst en kunt u zich eerder richten op de toekomst. Een vFAS-mediator of – scheidingsadvocaat bij u in de buurt helpt u graag verder.

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

 

 

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.