Uit de praktijk: Gezamenlijke woning verdeeld zonder notaris

Dag van de Scheiding 2019
Linda en David* willen na hun scheiding allebei graag in hun gezamenlijke woning blijven wonen. Ze kunnen de hypotheek allebei alleen dragen, maar samen beslissen wie blijft, lukt niet. Daarom doet de rechter uitspraak. Aan de rechter vraagt Linda om de woning aan haar toe te delen, omdat de kinderen na de scheiding hoofdzakelijk bij haar wonen.

De rechter stemt toe. Daarop zoekt David een andere woning in dezelfde woonplaats, zodat de kinderen ook regelmatig bij hem kunnen verblijven. Maar als Linda de woning een paar jaar later wil verkopen, komt zij erachter dat de woning nog op beider naam staat en dat zij afhankelijk is van de medewerking van David.

Vergeet de notaris niet

Na enkele jaren wil Linda de woning verkopen, om te verhuizen naar een dorp 150 kilometer verderop. Maar dan meldt David zich: hij is het niet eens met haar beslissing. Al is hij dan economisch geen eigenaar meer, juridisch is hij dat nog wel. Wil Linda de woning verkopen, dan heeft ze nog steeds de medewerking van haar ex-echtgenoot nodig. Ze hebben de verdeling van hun gezamenlijke woning destijds nooit officieel laten vastleggen bij een notaris.

Hoe voorkomt u dit?

  • Maak bij de verdeling van uw gezamenlijke woning altijd een afspraak bij de notaris, die zorgt dat een van u officieel eigenaar wordt van de woning.
  • Gaat u scheiden met een gezamenlijke woning? Vraag altijd advies aan een expert, zoals een scheidingsadvocaat of -mediator van vFAS. Zo voorkomt u nare verrassingen achteraf.

“Ga ook naar de notaris”

Het komt vaker voor dan u denkt: ex-partners die niet langs de notaris gaan bij de verdeling van hun woning. Niet iedereen weet dat een uitspraak van de rechter of een afspraak in een echtscheidingsconvenant over die verdeling niet voldoende is. De wet schrijft voor dat de helft van de eigendom van de een via de notaris aan de ander moet worden geleverd. Dit wordt vooral vaak vergeten als de woning op één naam staat, maar door het huwelijk in een huwelijksgemeenschap is gevallen. Ook dan geldt dat partners voor de juridische verdeling langs de notaris moeten gaan.

Vraag altijd advies

Herkent u bovenstaand scenario en wilt u graag advies? Neem dan contact op met een specialist, bijvoorbeeld een vFAS-mediator of – scheidingsadvocaat bij u in de buurt. 

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.