Uit de praktijk: Hypotheekrenteaftrek bij belastingaangifte

Anna en Koen* hebben jarenlang samengewoond in hun gezamenlijke koopwoning. Beiden kunnen ze de hypotheek alleen dragen. Ze willen allebei in de woning blijven wonen. Om de vrede te bewaren, heeft Koen een tijdelijke woning gevonden, maar de officiële verdeling van de woning hebben ze nog uitgesteld.

In de jaren na de scheiding geeft Koen de rente van zijn deel van de hypotheek op bij de belastingaangifte. Tot hij in het derde jaar een bericht krijgt van de Belastingdienst: hij heeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.   

Recht op hypotheekrenteaftrek vervalt na twee jaar

Als vertrekkende partner uit de woning die deels zijn eigendom is, mag Koen zijn deel van de hypotheek tijdelijk aftrekken. Dit kan de eerste twee jaar nadat hij het huis heeft verlaten. Daarna mag dat niet meer, omdat hij al langer dan twee jaar niet meer in de woning woont. Het deel van de lening dat na twee jaar nog over is, geeft hij aan als schuld bij zijn vermogen.

Houd hier rekening mee na de scheiding

  • Getrouwde en geregistreerde partners zijn fiscaal partner. Daardoor mogen ze samen belastingaangifte doen en kunnen ze inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Fiscaal partnerschap eindigt als mensen hun echtscheidingsverzoek indienen én als ze niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Een scheiding vindt meestal plaats in de loop van een jaar. Ex-partners kunnen ervoor kiezen om dat hele jaar nog fiscaal partners te blijven. Dat levert in sommige gevallen belastingvoordeel op. Dat heet een voljaarspartnerschap.
  • Maak goede afspraken over de belastingaangifte in het jaar van de scheiding en, als de woning niet (meteen) wordt verdeeld, in de jaren daarna. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat de betaalde hypotheekrente volledig van de belasting kan worden afgetrokken.

“Zoveel mogelijk hypotheekrente aftrekken”

Het in kaart brengen van de fiscale gevolgen van een scheiding kan beide partijen fiscaal voordeel opleveren. Er zijn fiscale mogelijkheden om zoveel en zolang mogelijk hypotheekrente te kunnen aftrekken. Een scheidingsadvocaat of –mediator van vFAS kan u hierover adviseren.

Advies over de fiscale gevolgen van uw scheiding

Wilt u meer weten over de fiscale mogelijkheden in een vergelijkbare situatie? Neem dan contact op met een vFAS scheidingsadvocaat of mediator bij u in de buurt.  

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.