Uit de praktijk: Toeslagen bij co-ouderschap

Dag van de Scheiding
Tim en Sascha* willen dat er na hun scheiding voor de kinderen zo min mogelijk verandert. Daarom blijft Sascha in de gezamenlijke woning wonen en verhuist Tim naar een woning een paar huizen verderop. Daar woont zijn alleenstaande oudere broer, bij wie hij kan verblijven totdat hij een eigen woning heeft gevonden.

Tim en Sascha kiezen voor co-ouderschap: de kinderen zullen doordeweeks bij Sascha wonen en in het weekend bij Tim. Daarom schrijven ze de kinderen in op twee verschillende adressen en maakt zowel Tim als Sascha aanspraak op het kindgebonden budget en op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Tenminste, dat denken ze.

Wel of geen toeslagpartner

Uw kinderen op twee adressen inschrijven is een vereiste om aanspraak te maken op kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hiervoor moeten de kinderen echter minimaal drie dagen bij beide ouders wonen. Bovendien wordt Tim niet gezien als alleenstaande ouder. Door tijdelijk bij zijn broer in te gaan wonen, vervalt zijn aanspraak op het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zijn broer geldt namelijk als toeslagpartner; de samenstelling van het gezin verandert. 

Zo komt u allebei in aanmerking voor de toeslagen

  • De kinderen moeten minimaal drie dagen bij iedere ouder wonen en op beide adressen staan ingeschreven.
  • Zodra één van de twee ex-partners uit de gezamenlijke woning vertrekt en tijdelijk staat ingeschreven bij een bevriend gezin of bij familie, heeft dit invloed op de hoogte van de toeslagen.
  • Als u geen toeslagpartner heeft, maakt u – naast het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting – aanspraak op de alleenstaande ouderkop. Dit is een extra bedrag aan kindgebonden budget, onafhankelijk van het aantal kinderen.

"Verdeel de kinderen slim”

Tijdens een scheiding besluiten de kinderen op twee adressen in te schrijven, kan emotioneel ongemakkelijk zijn. Maar fiscaal is het aantrekkelijk. Als de kinderen minimaal drie dagen per week bij beide ouders wonen, behouden beide ex-partners het recht op toeslagen.

Advies over de fiscale tegemoetkomingen als alleenstaande ouder

Wilt u weten hoe u als ouders optimaal gebruikmaakt van fiscale tegemoetkomingen na een scheiding? Neem dan contact op met een een vFAS scheidingsadvocaat of mediator bij u in de buurt. 

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.