Moet ik alimentatie betalen voor mijn stiefkind?

Als twee biologische ouders uit elkaar gaan, betaalt de ene partner kinderalimentatie aan de ander. Maar hoe zit dat bij een scheiding met stiefkinderen? Bent u als stiefouder ook verplicht alimentatie te betalen?

Allereerst: wanneer bent u, volgens de wet, een stiefouder? Een stiefouder is iemand, die trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met een man of vrouw bij wie een kind staat ingeschreven. Als u ‘slechts’ gaat samenwonen óf het kind is bij de andere ouder is ingeschreven, bent u dus voor de wet geen stiefouder. 

Wanneer wel of geen alimentatie betalen?

Een stiefouder is verplicht om tijdens het huwelijk in het levensonderhoud te voorzien van een stiefkind. Die verplichting eindigt op het moment dat beide ouders scheiden; een stiefouder hoeft in dat geval geen alimentatie te betalen. Hoe lang de stiefouder bij het gezin betrokken is geweest, maakt dan niet uit. Ook als het kind bij zijn of haar andere biologische ouder gaat wonen óf op zichzelf gaat wonen, vervalt de plicht van de stiefouder om financieel bij te dragen aan het stiefkind.
Voor een stiefouder is het na een scheiding overigens wel mogelijk om een omgangsregeling te krijgen met een stiefkind. Deze regeling kan ook worden getroffen als de stiefouder niets bijdraagt aan het onderhoud van het kind.

Financiële verantwoordelijkheid voor stiefkind?

Mogelijk veranderen de regels over kinderalimentatie op korte termijn. In de politiek zijn eerder stemmen opgegaan om deze wet te wijzigen. Als dat daadwerkelijk gebeurt, hoeft een stiefouder mogelijk helemaal niets meer bij te dragen aan de onderhoudsverplichtingen van zijn stiefkind.
In december 2017 bepleitte Cees van Leuven, raadsheer aan het gerechtshof van Den Bosch, juist dat stiefouders na een lange relatie verplicht moeten worden gesteld om alimentatie te betalen. In het tv-programma Zembla stelde hij een andere wetswijziging voor, waarbij ook de stiefouder na een scheiding financiële verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn stiefkind.
Van Leuven vindt het niet terecht dat een stiefouder bij de rechter wél kan vragen om een omgangsregeling, maar omgekeerd niet verplicht kan worden tot het betalen van alimentatie.

Dag van de Scheiding 2022: het samengestelde gezin

 

Op vrijdag 9 september 2022 is het de Dag van de Scheiding, de dag die in het leven is geroepen door de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Noodzaak voor de partners zelf, voor hun eventuele kinderen en voor de omgeving als grootouders e.d.

Dit jaar is er tijdens de Dag van de Scheiding bijzondere aandacht voor het samengestelde gezin: moet ik meebetalen aan de zorg voor/van mijn stiefkind? Mag ik meebeslissen over belangrijke zaken van mijn minderjarige stiefkind? Bijvoorbeeld: over schoolkeuze of medische zaken?

Op de Dag van de Scheiding kunt u over deze én over andere vragen bij één van de deelnemende scheidingsspecialisten terecht.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige