Meerouderschap voorlopig niet mogelijk

Meer dan ‘gewoon’ twee wettelijke ouders kunnen kinderen in Nederland voorlopig niet hebben. Zo blijkt uit het nieuwe regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil eerst onderzoeken wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele wetswijziging naar ‘meerouderschap’.

De Staatscommissie Herijking ouderschap adviseerde vorig jaar om vanwege de huidige moderne tijd het juridisch meerouderschap in te voeren. Dit betekent kort gezegd dat een kind meer dan twee wettelijke vertegenwoordigers (ouders) kan hebben. De commissie deed enkele voorstellen voor aanpassing van het juridische ouderschap zoals dat nu in de wet is vormgegeven. De nieuwe regering wil echter eerst uitzoeken wat een dergelijke verandering van het familierecht precies voor invloed kan hebben op ouders met verschillende nationaliteiten, immigranten, erflaters en erfgenamen. Met name CDA en ChristenUnie zijn geen voorstanders van het nieuwe juridische meerouderschap.

Vier wettelijke ouders

Daarmee stopt het kabinet het advies van de staatscommissie in de koelkast. In december 2016 adviseerde deze commissie dat het wettelijk mogelijk moet worden dat een kind meer dan twee ouders kan hebben, met een maximum van vier wettelijke ouders. De commissie stelde een wetswijziging voor, waarbij juridisch meerouderschap, meeroudergezag en een Nederlandse regeling voor draagmoederschap mogelijk zou worden.

Regenbooggezinnen

Lange tijd was het juridisch ouderschap helder in Nederland: genetisch ouderschap en juridisch ouderschap vielen eigenlijk altijd samen. Kinderen werden immers meestal geboren uit het huwelijk van een man en een vrouw: de juridische ouders van een kind. Vandaag de dag is dit enigszins achterhaald; er zijn veel meer verschillende gezinssituaties denkbaar; regenbooggezinnen (ouders van hetzelfde geslacht), eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen… De Staatscommissie wilde de belangen van kinderen -in welke gezinssituatie dan ook- waarborgen en kwam met dit voorstel aan de hedendaagse gezinssituaties tegemoet.

Los van het emotionele aspect, zou het meerouderschap een aantal praktische problemen moeten verhelpen. Zo is het voor niet-juridische ouders tot nu toe lastig om vrij te reizen met hun kind en kunnen zijn geen paspoort voor hem of haar aanvragen. Het voorstel is niet helemaal van de baan; de nieuwe regering heeft alleen aangegeven dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar de concrete en praktische gevolgen, met name voor bepaalde groepen in onze samenleving.

Dag van de Scheiding 2022: het samengestelde gezin

 

Op vrijdag 9 september 2022 is het de Dag van de Scheiding, de dag die in het leven is geroepen door de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Noodzaak voor de partners zelf, voor hun eventuele kinderen en voor de omgeving als grootouders e.d.

Dit jaar is er tijdens de Dag van de Scheiding bijzondere aandacht voor het samengestelde gezin: moet ik meebetalen aan de zorg voor/van mijn stiefkind? Mag ik meebeslissen over belangrijke zaken van mijn minderjarige stiefkind? Bijvoorbeeld: over schoolkeuze of medische zaken?

Op de Dag van de Scheiding kunt u over deze én over andere vragen bij één van de deelnemende scheidingsspecialisten terecht.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige