Wat zegt u wel en wat niet? Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?

Kinderen vertellen dat papa en mama gaan scheiden, is geen gemakkelijke opgave. Soms zijn ouders nog te veel bezig met hun eigen verdriet om oog te hebben voor dat van de kinderen. Toch het van belang het de kinderen op een zorgvuldige manier te brengen. Enkele do's en don't s zetten we hier op een rij:

In het algemeen geldt: denk van tevoren goed na hoe u het de kinderen gaat vertellen. Ga bij voorkeur sámen het gesprek met de kinderen aan overleg wie wat zegt. Het is belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen tijdens dit gesprek. Hun reactie en gevoel staat centraal.

Hoe en wat kunt u het beste tegen de kinderen zeggen?

 • Wacht met vertellen tot het besluit om te scheiden vaststaat. Breng kinderen bijvoorbeeld een paar weken voordat één van de ouders vertrekt op de hoogte. Wacht zeker niet te lang: voorkom dat kinderen erachter komen via anderen.
 • Vertel het ze samen. Zo laten ouders hun kinderen zien dat ze als ouders nog wel een eenheid vormen. Dat geeft een veilig gevoel.
 • Vertel het op een rustig moment, het liefst op een plek waar de kinderen zich thuis voelen.
 • Houd rekening met verschillende leeftijden, maar vertel het alle kinderen tegelijk. Zo kunnen ze elkaar steunen.
 • Bespaar kinderen de details over het hoe en waarom en vertel ze dat het een gezamenlijk besluit is.
 • Kinderen verwerken emotionele gebeurtenissen in stappen. Geef hen de tijd om dingen te verwerken. Een reactie komt soms pas later.
 • Vergeet niet om naar een reactie te vragen.
 • Check bij jonge kinderen of ze de boodschap begrijpen.
 • Vertel de kinderen in het kort over de gevolgen van de scheiding. Het betekent bijvoorbeeld dat papa en mama niet meer in één huis wonen.
 • Vertel kinderen dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding.
 • Benadruk dat jullie liefde voor hen wel blijvend is.


Tot slot: blijf praten

Het Nationaal Jeugdinstituut (NJi) noemt een aantal belangrijke factoren die van positieve invloed zijn op kinderen in de tijd rond de scheiding. Humor is een goed voorbeeld. Die maakt de situatie luchtiger. Ook non-verbale communicatie, zoals een goede knuffel, heeft dat effect. Ouders doen er verder uiteraard goed aan als ze interesse blijven tonen voor het kind. Zo hou je als ouders een positieve onderlinge communicatie met je kind. Blijf vooral ook met ze praten over dingen die niets met de scheiding te maken hebben.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige