Yannick (26) ‘Ik voelde me tussen mijn ouders in staan’

Tijdens de scheiding van hun ouders wordt er te weinig naar kinderen geluisterd. Dat blijkt uit een recent landelijk onderzoek onder (inmiddels volwassen) kinderen. Meer dan de helft van de ondervraagden (54%) zegt bijvoorbeeld dat er géén rekening is gehouden met hun wensen bij de omgangsregeling. Verder-online.nl sprak met een aantal volwassenen die als kind een scheiding meemaakten.

‘De bel ging en mijn moeder deed open. Het was een vrouw, die bij mijn vader verhaal kwam halen waarom hij hun affaire had beëindigd. Mijn broertje en ik waren toen niet thuis, maar we voelden die dagen dat er iets niet klopte. Niet lang daarna werden we door mijn ouders bij elkaar geroepen. Ik was een jaar of 18, mijn broertje een paar jaar jonger. Ik moet zeggen dat ze dat gesprek goed hebben gedaan. We kregen een eerlijk verhaal, met een duidelijke uitleg. Dat ze uit elkaar gingen, omdat het al een tijdje niet goed liep tussen hen. En dat mijn vader (zo was inmiddels gebleken) meerdere keren vreemd was gegaan, met een definitieve vertrouwensbreuk als gevolg. Natuurlijk was ik wóedend op mijn vader. Ik heb hem recht in de ogen gekeken en gezegd: “Voorlopig wil ik jou niet meer zien”. Ik koos in die tijd volledig partij voor mijn moeder. Hij heeft dat altijd gerespecteerd, en daar ben ik hem dankbaar voor. Na een paar maanden werd het contact met hem gelukkig weer hersteld.

Inmiddels was de communicatie tussen mijn ouders echter flink verslechterd.

Er was veel gedoe en discussie, met name over financiële zaken. Veel ging via mij. Dan hoorde ik van de ene zus, en van de ander zo. Ze wilden allebei heel graag hún versie van het verhaal aan mij kwijt. Dat vond ik erg lastig. Ik wilde het allemaal niet horen, want wat moest ik er mee? Het ging me niet aan, het was iets van hen. Maar ik ben best een binnenvetter en was niet bij machte om te zeggen dat ik het niet wilde. Ik voelde me tussen hen in staan. Pas later, in therapie, heb ik geleerd dat ik ‘nee’ kan zeggen tegen hen. Dat het niet okay is om bij hun kwesties betrokken te raken. Ook heb ik daar geleerd om mijn vader op zijn vader-zijn te beoordelen, en niet hoe hij als echtgenoot was voor mijn  moeder.
Het contact tussen hen is nog steeds niet optimaal, maar ze vinden allebei wel dat hun kinderen voorop staan. Bij de diploma-uitreiking van mijn opleiding zouden ze allebei komen. De hele dag had ik buikpijn of het goed zou gaan. Gelukkig verliep het zonder gedoe.
Ik weet nu dat er allerlei instanties en organisaties zijn waar kinderen hun verhaal over de scheiding kwijt kunnen, zoals Villa Pinedo. Dat zou mij in die tijd enorm hebben geholpen.’

Nog meer cijfers uit het onderzoek:

 • 75% van de (nu volwassen) kinderen had tijdens de scheiding geen inspraak in de omgangsregeling.
 • 48% van de (nu volwassen) kinderen zegt dat hun ouders slecht met elkaar omgingen na de scheiding.
 • 50% geeft aan als kind met niemand te hebben gepraat over de scheiding.
 • 23% van de ouders heeft de kinderen samen verteld dat ze gingen scheiden.
 • 54% vindt dat er als kind geen rekening is gehouden met zijn of haar wensen over de omgangsregeling.
 • 9% van de ouders bleef ook na de scheiding ruziemaken over de omgangsregeling.
 • 33% van de (nu volwassen) kinderen zegt dat hun ouders redelijk tot goed met elkaar omgaan.
 • 65% van de (nu volwassen) kinderen van gescheiden ouders zegt dat hun vader goed luisterde.
 • 25% van de kinderen had inspraak in de omgangsregeling toen hun ouders gingen scheiden.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en mediator bij u in de buurt en loop gratis binnen!

 • Zoeken op
 • Plaats
 • (Bedrijfs-)naam
 • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige