Janneke (28): ‘Niets vertellen werkt juist averechts’

Er wordt tijdens een scheiding vaak te weinig naar kinderen geluisterd. Dat blijkt uit een recent landelijk onderzoek onder (inmiddels volwassen) kinderen. 54% zegt hierin dat er géén rekening is gehouden met hun wensen bij de omgangsregeling. Ook blijkt dat 50% van de kinderen tijdens de scheiding er helemaal met niemand over kon praten. Verder-online.nl sprak met een aantal volwassenen die als kind een scheiding meemaakten.

‘Ik was pas drie toen mijn ouders gingen scheiden. Het enige dat ik me van toen herinner is dat ik elke twee weken met mijn broers naar mijn vader ging en het naar vond om opeens in een vreemd huis te zijn. Hij was ingetrokken bij zijn nieuwe vriendin, die ook drie kinderen had. Vier jaar later kreeg ook mijn moeder weer een nieuwe vriend. Zonder overleg kwam hij opeens bij ons wonen. We zijn daar niet in meegenomen, ons werd niet gevraagd hoe dat voor óns zou zijn. Mijn oudste broer was toen 18 en is vrij snel daarna uit huis gegaan, omdat hij het niet kon handelen.

Terugkijkend denk ik: had ons maar meer naar onze mening gevraagd, ons serieus genomen.

Niet dat mijn moeder daardoor per se een andere beslissing zou hebben genomen; maar nu hadden we alle drie het gevoel dat het ons zomaar overkwam. Dat helpt niet bij de acceptatie, op z’n zachtst gezegd. Kinderen worden te veel onderschat. Ouders willen ze beschermen, maar niets vertellen werkt juist averechts.
Toen ik zestien was, overleed mijn moeder aan een hartstilstand. Van het ene op het andere moment ging ik bij mijn vader wonen. Dat was natuurlijk wennen, maar het was ook een veilige haven, waar ik me thuis voelde. Alle heftige gebeurtenissen gingen me echter toch niet in m’n kouwe kleren zitten. Ik bleef ook met allerlei vragen zitten. Zoals de ware toedracht van de scheiding. Wat er nu écht was gebeurd. Pas op mijn 20durfde ik het gesprek met mijn vader aan te gaan. Pas toen hoorde ik hoe het destijds was gegaan. Hoe hij verliefd op een ander was geworden en wilde scheiden. Hoe verdrietig mijn moeder was geweest en het soms niet meer aankon. Door er eindelijk over te praten met mijn vader begrijp ik hem beter. Mijn broers koesteren nog steeds wrok naar hem, maar ik heb nu een veel betere band gekregen. Ook ouders hebben hun eigen issues en problemen.
Wel besef ik dat ik in de jaren nadat mijn moeder was overleden, behoorlijk eenzaam ben geweest in mijn verdriet. Was er toen maar iemand geweest, een docent op school, of iemand in de familie, die mij eens even apart had genomen. Me had gevraagd hoe het met me ging en waar ik behoefte aan had. Ik ben nu zelf docent. Als ik vermoed dat een leerling niet goed in haar vel zit, ga ik dat gesprek aan. Dat heb ik er in elk geval van geleerd.’

Nog meer cijfers uit het onderzoek:

 • 75% van de (nu volwassen) kinderen had tijdens de scheiding geen inspraak in de omgangsregeling.
 • 48% van de (nu volwassen) kinderen zegt dat hun ouders slecht met elkaar omgingen na de scheiding.
 • 50% geeft aan als kind met niemand te hebben gepraat over de scheiding.
 • 23% van de ouders heeft de kinderen samen verteld dat ze gingen scheiden.
 • 54% vindt dat er als kind geen rekening is gehouden met zijn of haar wensen over de omgangsregeling.
 • 9% van de ouders bleef ook na de scheiding ruziemaken over de omgangsregeling.
 • 33% van de (nu volwassen) kinderen zegt dat hun ouders redelijk tot goed met elkaar omgaan.
 • 65% van de (nu volwassen) kinderen van gescheiden ouders zegt dat hun vader goed luisterde.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

 • Zoeken op
 • Plaats
 • (Bedrijfs-)naam
 • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige