Drie vragen over de schulden van uw (ex-)partner

Schulden hebben is erg vervelend, maar als twee partners van elkaar gaan scheiden, kan de zaak nog gecompliceerder worden. Wie de schulden na de scheiding moet afbetalen, hangt af van de huwelijksvorm en gemaakte afspraken.

1. Voor welke schulden ben ik aansprakelijk?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn alle goederen, bezittingen en schulden gezamenlijk. Ook al is het uw partner die de schulden heeft gemaakt, ook u bent er als echtgenoot verantwoordelijk voor. Ook de schulden die u of uw partner heeft gemaakt vóór het huwelijk, moeten bij een scheiding worden verdeeld. U bent beiden hoofdelijk aansprakelijk voor een huwelijkse schuld

2. Wat als we op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd?

Indien u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, kunnen de zaken anders liggen. Dit ligt er aan wat u samen heeft afgesproken. Toch kunt u alsnog bij een scheiding aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van uw partner. Som zijn er schulden gemaakt tijdens het huwelijk maar is het niet duidelijk vastgelegd van wie deze schulden zijn of wie ze zal dragen na de scheiding. Dan kan het zijn dat de schuld alsnog gesplitst moet worden. Schulden die tijdens het huwelijk door beide partners zijn gemaakt, worden veelal ook gedeeld. Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden opgenomen wat er met schulden gebeurt bij scheiding.

3. Wie betaalt uiteindelijk de schulden af aan de schuldeiser?

Dat hangt eveneens af van de afspraken die gemaakt worden. Partners kunnen afwijken van de beoogde verdeling, maar moeten dan wel toestemming vragen aan een rechter. Stel dat uw partner ervoor kiest om alle (afbetalingen van de) schulden op zich te nemen, dan kan de schuldeiser alsnog bij u komen aankloppen als de rente en de schulden niet afbetaald worden. U bent immers ook nog steeds hoofdelijk aansprakelijk. De afspraken die u bij een scheiding maakt over de afbetaling van de schulden, geldt tussen u beiden. Die afspraken hebben echter geen werking naar de schuldeiser toe. De schuldeiser heeft een wettelijk recht om de schulden op beide (ex-)echtgenoten te verhalen.
Om te voorkomen dat u opdraait voor de toekomstige schulden van uw partner, kunt u het beste goed en duidelijk advies inwinnen bij een gespecialiseerde advocaat of scheidingsmediator. In sommige gevallen zal een advocaat u adviseren om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. De rechter zal dan een voorlopige beslissing over de boedelverdeling maken. Op die manier voorkomt u in sommige gevallen dat schuldeisers bij u aankloppen.

Schakel een expert in

De afwikkeling en verdeling van schulden kan erg ingewikkeld zijn, daarom is het aan te raden om met een expert in gesprek te gaan. Tijdens de scheiding zal een advocaat of mediator informatie geven over de opties en verplichtingen die er bestaan.

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.