44% had scheiding anders willen regelen

Onderzoek naar scheiden door de vFAS
Meer dan 40% van de mensen die zijn gescheiden, zegt vooraf angst te hebben gehad voor de scheiding. Vooral de negatieve gevolgen voor de kinderen en de persoonlijke financiën spelen een grote rol. Ruim 44% zegt achteraf dat ze de scheiding anders hadden moeten regelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) uit 2017. Bij de vFAS zijn bijna duizend gespecialiseerde advocaten/scheidingsmediators aangesloten. Na de zomervakantie is traditiegetrouw een piek in het aantal echtscheidingen te zien.

Grote zorg om de kinderen

‘Ons landelijke onderzoek onder mensen die zijn gescheiden, geeft een goed beeld van de gevoelens die mensen hebben voordat zij eventueel een scheiding in gang zetten’, zegt Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS en scheidingsadvocaat in Amsterdam. ‘Wij weten uit de praktijk dat zowel mannen als vrouwen zich bij een scheiding grote zorgen maken over de kinderen. Het onderzoek bevestigt dat beeld.’

Voor een ruime meerderheid van de ouders (67,5%) zijn de negatieve gevolgen voor de kinderen de grootste angst. Vrouwen maken zich vooral zorgen over het welzijn van de kinderen (71,2% van de vrouwen versus 42,1% van de mannen). Mannen zijn vooral bang dat de band met hun kinderen zal veranderen (38,6% van de mannen versus 12,0% van de vrouwen).

Angst voor de financiële gevolgen van de scheiding, wordt door bijna 70% van de respondenten genoemd. Mensen maken zich vooral zorgen over de maandelijkse vaste lasten. Vrouwen maken zich daar wel meer zorgen over dan mannen (52,2% van de vrouwen versus 33,8% van de mannen).

Voor bijna een derde van de respondenten is de scheiding tegengevallen

‘We hadden het anders moeten regelen’

Opvallend is dat meer dan 44% van de respondenten aangeeft dat ze ‘achteraf de scheiding anders hadden moeten regelen.’ Daarbij wordt ‘betere afspraken maken’ het vaakst genoemd. Ook geven zowel mannen als vrouwen aan dat ze zich beter hadden moeten verdiepen in de gevolgen van de scheiding.

Voor bijna een derde van de respondenten is de scheiding tegengevallen. Veruit de belangrijkste oorzaak is het niet meewerken van de partner. Andere oorzaken zijn de ruzie/discussie over geld en ruzie/discussie over de kinderen.

Opvallend detail: 7,3% van de ondervraagden heeft spijt en zegt dat ze überhaupt niet hadden moeten scheiden. 

35.000 scheidingen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland jaarlijks zo’n 35.000 echtscheidingen zijn. Met het onderzoek naar scheiden wil de vFAS aandacht vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij een scheiding. Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Novio Research onder meer dan 500 Nederlanders die recent zijn gescheiden. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking.

Het onderzoek maakt deel uit van de campagne rond de jaarlijkse ‘Dag van de Scheiding’, in 2017 op vrijdag 8 september. Ruim 700 vFAS-advocatenkantoren boden die dag een vrijblijvend, open spreekuur aan. Daarnaast was het mogelijk om een gratis scheidingscheck uit te laten voeren. Die gaf helder inzicht in welke stappen nodig zijn voor een goede scheiding. 

vFAS: ‘Uit elkaar met respect voor elkaar’

De Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) biedt deskundige begeleiding bij het scheidingsproces. Het motto van de vereniging: ‘Uit elkaar met respect voor elkaar.’

De bijna duizend leden zijn zowel gespecialiseerd advocaat als scheidingsmediator. Zij beschikken bijvoorbeeld over actuele juridische kennis op het gebied van onder meer alimentatie, huwelijkse voorwaarden, pensioenverevening en ouderschapsplannen. Een aanvullende driejarige specialistische vFAS-opleiding en jaarlijkse bijscholing is voor alle leden verplicht.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.