4 aandachtspunten bij een internationale omgangsregeling

Gezin met vlieger in zonsondergang

Het aantal internationale huwelijken neemt toe, wat ook een toename van het aantal internationale echtscheidingen betekent. Als u kinderen heeft, kan het maken van afspraken met uw ex over een internationale omgangsregeling best ingewikkeld zijn. Wat zijn aandachtspunten?

  1.  Begeleiding

Wanneer u en uw ex-partner niet in hetzelfde land gaan wonen, zullen de kinderen veelal met het vliegtuig tussen u beiden heen en weer reizen. Daarom vormen de vluchten een belangrijk onderdeel van een internationale omgangsregeling. Niet alleen de frequentie is van belang, maar ook de wijze waarop. Vliegt u heen en brengt uw ex de kinderen terug? Of om de beurt? Veel vliegtuigmaatschappijen bieden de zogenaamde “unaccompanied minor service” aan. Vanaf welke leeftijd is het gepast om gebruik te maken van deze service? In de rechtspraak worden verschillende (minimum) leeftijden genoemd en ook vliegtuigmaatschappijen hebben vaak een verschillend beleid. Omdat een eenduidige richtlijn ontbreekt, is het belangrijk om hier, samen met uw advocaat/mediator, goed naar te kijken

  1. Toestemming

Als u en uw ex beiden het gezag over uw kinderen uitoefent, dan heeft u elkaars toestemming nodig om met uw kinderen te mogen reizen. Daar zijn speciale toestemmingsformulieren voor. Zorg ervoor dat u altijd een dergelijk formulier op zak heeft als u in het kader van een internationale omgangsregeling met uw kinderen naar het buitenland afreist. U kunt gecontroleerd worden.

  1. Kosten

Een internationale omgangsregeling is duurder dan een omgangsregeling binnen Nederland. Niet alleen vanwege de vluchten. Het eventueel aanhouden van een appartement of het huren van woonruimte en/of een auto brengt ook extra kosten met zich mee. Bij het vaststellen van alimentatie zult u geheel of gedeeltelijk met deze extra kosten rekening moeten houden. Deze kosten veranderen immers uw financiële plaatje.

  1. Video bellen

Vergeet in een ouderschapsplan niet ook een regeling op te nemen voor videobellen, zeker als u en uw ex niet goed communiceren en u en uw kinderen dus belang hebben bij duidelijkheid en structuur.

Kortom: er komt heel wat kijken bij het vaststellen van een internationale omgangsregeling. Daarom is het van groot belang om samen te overleggen en u goed te laten adviseren door uw advocaat/ mediator.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige