Nieuwe wet: niet meer alles samen delen bij scheiding

De afspraken rondom het huwelijk zijn veranderd: op 1 januari 2018 is de wet beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. Voorheen was het zo dat wanneer er geen huwelijkse voorwaarden werden gemaakt, automatisch sprake was van een algehele gemeenschap van goederen. Door de nieuwe wet is dit veranderd.

Het aangenomen wetsvoorstel is bedoeld om het huwelijk te moderniseren. Wie na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje stapt en niets door de notaris laat vastleggen, deelt alleen het vermogen dat na de huwelijkssluiting is opgebouwd. Al het bezit dat voor de trouwdag is opgebouwd, blijft ook tijdens het huwelijk persoonlijk bezit.

Het bezit dat partners opbouwen tijdens het huwelijk, is wél gemeenschappelijk. Overigens geldt dat niet voor alles. Giften en erfenissen die één van de partners tijdens het huwelijk ontvangen, blijven persoonlijk bezit.  

Gemeenschap van goederen: nu nog de standaard

Voor 2018 was trouwen in gemeenschap van goederen nog de standaard. Dat betekent dat al het persoonlijke eigendom gemeenschappelijk werd vanaf het moment van trouwen en dat al het vermogen dat tijdens het huwelijk werd verkregen daar automatisch onder viel. Ook erfenissen en schenkingen vielen in de gemeenschap van goederen, tenzij de schenker of erflater dit anders heeft bepaald. Wie na 1 januari 2018 trouwt en nog wenst dat het voorhuwelijkse en tijdens het huwelijk verkregen vermogen gemeenschappelijk wordt, kan dit bij een notaris laten vastleggen.

Goede administratie bijhouden 

Wel is het van belang om de administratie tijdens de huwelijksjaren goed bij te houden. Partners moeten duidelijk vastleggen wat persoonlijk bezit is, en wat niet. Wanneer de partners tijdens een scheiding niet kunnen aantonen welk bezit van wie is, zullen de bezittingen alsnog verdeeld moeten worden.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.